пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

Що потрібно знати при добровільній ліквідації підприємства?

http://likvidatsia.profit-consul.com.ua/

Відповідно до ГКУ ліквідація господарського товариства провадиться за рішенням власника (добровільна ліквідація) або за рішенням суду (примусова ліквідація).
Добровільна ліквідація здійснюється з багатьох суб’єктивних причин. На практиці цей шлях застосовується у випадку, коли компанією вже втрачена прибутковість, майбутнє функціонування компанії обтяжується рядом суб'єктивних факторів, досягненні завдання, які були поставленні для підприємства.
Перш за все, щоб почати процедуру добровільної ліквідації підприємства  власникам (учасникам, акціонерам) потрібно прийняти та ухвалити рішення про таку ліквідацію. Як правило, оформлюється відповідне рішення протоколом на загальних зборах учасників. У протоколі зазначають:  кількість учасників, порядок денний та результати розгляду питань, також оформлюється рішення про призначення ліквідаційної комісії або ліквідатора, повноваження та порядок прийняття рішень.
Далі, учасники протягом 3-ох днів, письмово зобов’язанні подати Державній реєстраційній службі документи:
● рішення про проведення ліквідації;
● довіреність представника (керівник і сам може подавати документи);
Далі, впродовж 3-рьох днів власник підприємства зобов’язаний направити повідомлення про його ліквідацію в органи ДФС і ПФУ та закрити всі банківські рахунки, крім одного, який буде використовуватись при ліквідаційній процедурі з його подальшим закриттям після погашення всіх вимог кредиторів. У ДФС подаються документи:
● форма 8-ОПП;
● форма 4-ОПП (якщо вона наявна);
● копія протоколу, яким встановлено рішення про ліквідацію;
● копія протоколу, яким встановлено ліквідаційну комісію (ліквідатора).
Законодавством  України встановлено, що власник зобов’язаний провести інвентаризацію та оцінку майна компанії. За результатами оцінки виноситься звіт про оцінку майна (акт оцінки майна), інвентаризації - протокол, який підписується власником товариства протягом 5-ти робочих днів після завершення інвентаризації.
Якщо – наявна кількість активів достатня для погашення заборгованості ( це стосується і заборгованості перед державними органами ) – власник може приступати до ліквідації товариства. В іншому випадку господарське товариство зобов’язане  пройти процедуру банкрутства.
В обов’язки ліквідаційної комісії (ліквідатора) входить проведення можливих заходів для стягнення дебіторської заборгованості та повідомлення кредиторів про ліквідацію.
Відповідно до норм КЗпП ліквідація підприємства є підставою для розірвання, як строкового, так і безстрокового трудового договору з працівниками, в тому числі з тими, які перебувають у відпустці або є тимчасово непрацездатними. Власнику варто пам’ятати, що потрібно чітко дотримуватись порядку звільнення працівників:
1. Не пізніше, як за місяць надати профспілковим органам рішення про ліквідацію
2. Не менше як за 2 місяці, кожного з працівників повідомити про майбутнє звільнення.
3. Не менше як за 2 місяці, вищезазначену інформацію про звільнення працівників до державної служби зайнятості та, у розмірі не менше середньомісячної заробітної плати, виплатити вихідну допомогу працівникам;
4. Звільнити працівників та видати належним чином трудові книжки та провести з ними остаточний розрахунок;
5. Учасники на загальних зборах затверджують проміжний ліквідаційний баланс.
Наступне, що потрібно - у порядку черговості, яка визначена ЦКУ, розрахуватись з кредиторами. Кожна окрема вимога кредитора розглядається окремо. З результатами розгляду ухвалюється відповідне рішення та надсилається кожному кредиторові не пізніше 30-ти днів із дня отримання вимоги кредитора.
Як тільки розрахунок з кредиторами завершено, ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс у формі акта, з подальшим затвердженням рішенням учасників (власників).
Не забувайте передати документи тривалого зберігання до архівної установи (документи про виплату заробітної плати, кадрова документація, тощо), яка повинна видати відповідну довідку.
По завершенні ліквідації товариства здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи. Після внесення запису в ЄДРПОУ компанія вважається повністю ліквідованою.
Вичерпний перелік документів для подання:
• Форма № 7;
• довідка про відсутність заборгованості по податкам і зборам від ДФС;
• довідка про відсутність заборгованості від ПФС;
• довідка з архівної установи;
Підводячи підсумки, можна виділити ряд переваг добровільної ліквідації підприємства: реалізацією майна та поверненням боргів ліквідаційна комісія управляє самостійно; відсутня ймовірність порушення справи про банкрутство, коли товариство визнає свої борги.

Однак, власнику підприємства слід пам'ятати, що процедура ліквідації є довготривалою та складною процедурою. Тому, її слід проводити з допомогою фахівців, які дозволять уникнути перепони та здійснити процедуру без зайвих труднощів та витрат.

Немає коментарів:

Дописати коментар